fbpx
dochter

Hoe makkelijk zou het zijn: je wilt er even een stukje af, je vraagt het even aan je moeder. Je wilt je haar even mooi hebben zitten voor een feestje, dat wil mama vast wel voor je doen. Of dit echt allemaal zo mooi is als het klinkt, legt Rosella (15) uit. Ze is de dochter van Marijke Min, de oprichtster van VRIS Kappers. In dit artikel legt ze haarfijn uit hoe het is om de dochter te zijn van een moeder die niet alleen kapster is, maar ook de eigenaresse is van haar eigen bedrijf.

Is het echt zo ideaal?

We weten nu allemaal hoe het is om maandenlang niet naar de kapper te kunnen. Het was geduldig zijn of spijt krijgen nadat je het iemand anders hebt laten doen. Rosella heeft dat probleem niet gehad. ‘Dat mijn moeder een eigen kapperszaak heeft, is wel een voordeel,’ vertelt dochter Rosella. ‘Alles heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Naast het feit dat de afgelopen jaren lastig waren, is mijn moeder altijd erg druk. Een eigen bedrijf hebben is echt niet makkelijk.'

Toch vaak samen

‘Ondanks dat ze soms zo druk is, neemt mijn moeder wel altijd de tijd voor wat belangrijk is. Dat zie je terug in haar werk. Zelfs als ze gestrest is, blijft ze gefocust en neemt ze altijd de tijd om goed naar haar klanten te luisteren. Maar voor mij maakt ze altijd tijd. Als ik vroeger pauze had van school, hoefde ik niet over te blijven. Ik kon altijd bij mijn moeder lunchen en soms konden we dan hele diepe gesprekken hebben. Het maakte de dag voor mij altijd wat leuker en het heeft mij laten zien dat je ook als je een bedrijf hebt, tijd kunt vrij maken voor je familie.’

Zo is mijn moeder echt

‘Als ik mijn moeder in drie woorden zou moeten omschrijven, dan is dat: sterk, liefdevol en gedreven. Ze is echt een harde werkster en wil alles goed doen. Soms iets te goed, maar ik ben blij dat ze sinds kort ook meer hulp aan neemt, bijvoorbeeld met de administratie. Verder zou ik ook graag haar zelfvertrouwen willen leren. Ze is altijd open en sociaal, zelfs als ze iemand niet kent.’

Eigen passies

‘Zelf heb ik geen behoefte om kapster te worden. Ik weet nog niet zeker wat ik wel wil, maar gelukkig heb ik ook nog even de tijd. Een eigen bedrijf beginnen, dat lijkt me zeker wel wat. Maar dan liever iets in de horeca. Ik ben zelf gek op koken en mijn moeder heeft ook in de horeca gewerkt. Het liefst zou ik een restaurant beginnen in het buitenland. Ergens waar het lekker warm is, zoals in Spanje.’

Toekomst

‘Als ik ooit echt mijn eigen zaak ga beginnen, weet ik dat ik veel van mijn moeder zou kunnen leren. Zowel de dingen die je beter wel, en beter niet kan doen. Ik weet door de kapsalon dat er veel meer bij komt kijken dan je misschien denkt, zoals verbouwingen of onderhoud. Maar ik weet ook hoe belangrijk een goede en toegankelijke sfeer is. Dat is ook wat VRIS Kappers zo bijzonder maakt.’