fbpx
passie

Valerie (14), dochter van eigenaresse Marijke, laat zich al haar leven lang door Marijke knippen, wanneer ze hier in haar drukke leven de tijd voor kan vinden. Naast schaatsen op de lange baan is ze regelmatig in de sportschool te vinden met haar broer. Daarnaast is ze regelmatig te paard. ‘Verder ben ik een echte dierenvriend. Vooral paarden en honden, maar ook andere dieren. Ik kan niet zo goed stilzitten. En ik heb een hele leuke vriendinnengroep met wie ik graag afspreek. ‘

Mama als kapster of kapster als mama?

‘Ik vind het heel leuk dat mijn moeder kapster is. Het is leuk om te merken hoeveel passie ze heeft voor het vak. Ze vertelt er altijd vol enthousiasme over. Ze is er graag mee bezig en vindt het leuk om de klanten blij de deur uit te laten gaan. Maar,’ geeft Valerie toe, ‘soms is het wel een beetje jammer dat ze het zo druk heeft. Ze is vaak laat thuis. Voor ons zorgen, het huishouden… Dat moet ze allemaal combineren. Het hebben van een eigen bedrijf is zwaar, maar als ik zie hoeveel passie ze ervoor heeft, dan word ik daar ook blij van.’

Vaste knip

‘Ik ben nog nooit door iemand anders geknipt dan door mijn moeder,’ vertelt Valerie. ‘Ik vind het ook fijn om door haar geknipt te worden. Vroeger heeft ze me ook regelmatig als proefkonijn gebruikt. Toen weaves net een ding waren, oefende ze op mij en mijn zus. Ik weet nog dat mijn zus dood ging van de pijn, want het zat veel te strak,’ lacht ze. ‘Maar daarna ging het beter. Mijn moeder heeft ook op mij geoefend met kleurtjes en maskers, en ik heb mijn haar ook heel kort gehad. Maar ze knipt mijn haar ook ‘gewoon’. Rechttoe rechtaan.’

Haaradvies

‘Ik heb best dun haar. Mijn moeder geeft me altijd advies over welke producten ik het beste kan gebruiken. We hebben ook altijd goede producten en oliën in huis. Ik vind het ook heel leuk om uitgebreid met mijn haar bezig te zijn. Ik gebruik iedere ochtend de föhnborstel voor extra volume en ik doe ook graag het haar van mijn vriendinnen. Dan zeg ik: ‘Nu even stilzitten’ en dan ga ik mooie en gekke haarstijlen bij ze proberen. Ik denk niet dat ik later zelf kapper wil worden, maar ik vind het wel heel leuk om te doen en om dingen te leren van mijn moeder.’

Thuis of in de salon?

‘Beide. Soms knipt mijn moeder me snel thuis, maar ik kom ook best vaak langs in de salon. Ik kom vaker dan mijn broer en zus. Ik vind het fijn om daar te zijn. Het is er altijd gezellig. En ik vind het ook wel grappig dat ik de klanten leer kennen. Mijn moeder vertelt heel vaak enthousiast over haar werk tijdens het avondeten, en als ik dan in de salon kom, denk ik regelmatig: ‘Hey, jou ken ik!’ Mijn moeder knipt ook wel een paar van mijn vriendinnen. Ze staan ook wel eens model voor trainingen, dat vinden ze heel leuk.’