fbpx
nieuws

Ondernemen stroomt door mijn aderen. Toen ik 21 jaar geleden besloot om een eigen salon op te starten, was dat het begin van heel veel moois. Een plek waar mensen samenkomen, waar we trends volgen en ontwikkelen, waar we een luisterend oor bieden en mensen op hun mooist de salon weer laten verlaten. Maar ik heb belangrijk nieuws.

Ondernemen is hard werken

Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik zo’n mooi bedrijf tot bloei zou kunnen brengen. Ik heb vele uren besteed aan kleur- en kniptrainingen, het opleiden van stylistes, communicatievaardigheden, omgangsvormen en de ontwikkeling van mijn zelfkennis. Mijn passie voor creativiteit en haar zorgde ervoor dat ik mijn eigen kapsalon begon. Vol enthousiasme stortte ik mezelf in het ondernemen. De uitdaging van het onbekende gaf me grenzeloze energie.

Ondernemen is keihard werken. Je steekt tijd en moeite in je bedrijf en moet tegenslagen overwinnen om uiteindelijk tot een succes te komen. Dat is in mijn geval gelukt: ik heb een prachtige salon opgebouwd die een begrip is in Krommenie en omgeving. Dat heb ik niet in mijn eentje gedaan: ik heb al die tijd een geweldig team van getalenteerde stylistes om mij heen gehad die hebben bijgedragen aan het succes van VRIS Kappers.

Werk-privébalans

Maar de afgelopen twee jaar zijn er veel veranderingen geweest. Een aantal talentvolle stylisten hebben besloten om VRIS Kappers én het kappersvak te verlaten. Dat vind ik enorm jammer, maar ik respecteer hun keuze. En die keuze heeft me ook aan het denken gezet. Deze mensen hebben het kappersvak verlaten om verschillende redenen: ze wilden dichter bij huis kunnen werken, kortere werkdagen en meer flexibele uren. Maar bovenal zochten ze naar meer balans tussen werk en privé, meer tijd voor hun gezin en andere interesses. Tegelijkertijd kiezen steeds minder mensen voor de kappersopleiding. Het invullen van vacatures is de afgelopen jaren daarom echt een uitdaging gebleken, en de werkdruk neemt toe.

Sluiten op zaterdag

Ik geloof sterk dat dingen gebeuren met een reden. Daarom ben ik gaan nadenken, en tot de realisatie gekomen dat ik ook voor mezelf moet kiezen. Ik wil meer tijd vrij maken voor mijn kinderen, mijn partner en voor mezelf. Meer balans in mijn leven brengen. Wees gerust: VRIS Kappers blijft gewoon bestaan in haar huidige vorm. Maar ik heb wel besloten om vanaf augustus 2024 op zaterdag de deuren gesloten te houden, met uitzondering van één zaterdag per maand.

Een moeilijke keuze

Hoewel ik voor de volle honderd procent achter mijn beslissing sta, vind ik het niet makkelijk. Veel van onze klanten hebben doordeweeks weinig tijd om naar de kapper te gaan en zijn afhankelijk van de zaterdag. Het voelt een beetje alsof ik iets van hen afneem. Maar remote werken wordt steeds populairder en klanten zitten regelmatig met hun laptop op schoot in de kappersstoel. Daar valt veel in te regelen!

De jongere generatie

Ik wil niet klinken als een oude plaat, maar mijn generatie – ik kom uit ’68 – is gewend om voortdurend hard te werken. Een vijfdaagse werkweek is altijd de norm geweest voor mij. Maar ik merk om me heen dat die focus verandert. Bij de stylisten die VRIS hebben verlaten, bij de jeugd die in de salon wordt geknipt en bij mijn eigen kinderen. Ze hebben nog steeds de motivatie om hard te werken, maar ze hechten ook waarde aan hun vrije tijd.

Quality time

Men zegt al dat snel de mentaliteit van de tegenwoordige jeugd is veranderd, in minder positieve zin. Maar ik vind dat dat niet helemaal klopt. Je kunt niet iedereen over één kam scheren; het hangt af van het gezin en milieu waaruit je komt, wat jouw doelen zijn in het leven, wat jij belangrijk vindt en nodig hebt om gelukkig te worden. Voor de één is dat een werkweek van zes dagen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een vierdaagse werkweek. Jongeren kiezen meer voor zichzelf, voor quality time en voor voldoende ontspanning en rust. En geef ze eens ongelijk! Dat is niet lui, dat is zelfzorg. Als je niet voldoende rust neemt, kun je ook niet presteren. Er wordt al zoveel van je verwacht en verlangd; er moet wel wat tegenover staan.

Samen werken aan de salon

Ik heb de wijsheid niet in pacht. Er is geen goed of fout in ondernemerschap; dit is mijn keuze. Vier dagen per week de deuren open, met een kleiner team dat dezelfde richting op gaat. Dat vind ik belangrijk. Met structuur, kennis en vaardigheden samenwerken aan de salon en de webshop. Met kwaliteit, teambehoud, gezelligheid en warmte als kernwaarden. Dat wil ik voortzetten, want het werken op de werkvloer en mensen blij maken met mooi haar dat is waar ik het meest gelukkig van word. En dat hoop ik echt de komende tien jaar nog te mogen blijven doen!

Liefs,
Marijke

Haarstylist gezocht!

Ben jij op zoek naar een leuke, uitdagende baan als stylist in een hecht en enthousiast team? Kom dan ons team verVrissen! Je gaat aan de slag met knippen, kleuren en stylen, bouwt een vaste klantenkring op en krijgt alle ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien hoef je maar één zaterdag in de maand te werken! 😉 Lees snel onze vacature!