fbpx
hygge

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en kouder en de zon laat zich steeds minder vaak zien. Veel mensen slaan de herfst en winter liever over. En dan valt het hier in Nederland nog mee, als je ons landje vergelijkt met bijvoorbeeld Scandinavië. Hoe overleven zij die donkere maanden? Het antwoord is simpel: HYGGE!

Gezellig

Nederlands is per definitie misschien geen mooie taal, maar wél uniek. Kijk maar naar het woord 'gezellig', dat erom bekend staat geen vertaling te hebben. Toch? Fout! De Denen hebben hun variant van gezelligheid: HYGGE. En dat doen ze misschien wel beter dan wij. HYGGE betekent 'intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen'. Zeker in dit gure weer is HYGGE onmisbaar. Een knisperend haardvuur, met een dekentje en een kop thee op de bank, samen met de mensen die je lief zijn.

Natulique

De Denen zijn niet alleen goed in HYGGE. Ook op het gebied van haarverzorging weten ze wat ze doen. Kijk bijvoorbeeld naar de producten van het merk Natulique. Een familiebedrijf met duurzame en verantwoorde verzorgingsproducten van hoogwaardige kwaliteit. Denk hierbij aan shampoos en conditioners, maar ook aan natuurlijke haarkleuring en stylingproducten. De producten van Natulique worden over de hele wereld gebruikt door kappers, maar het hoofdkantoor staat in het Deense Aarhus. En ook hier doet men aan HYGGE.

Onmisbaar

Mette, een van de oprichters van Natulique, vertelt over het belang van HYGGE. 'Winters in Scandinavië zijn lang, donker en koud. In Zweden, Noorwegen en Finland gaat men graag naar buiten om te skiën of langlaufen, maar hier in het vlakke Denemarken is dat geen optie. Er is simpelweg niet zoveel te beleven in de winter. Daarom sluiten we ons als het ware op. Binnen is het knus en fijn.' HYGGE is hierdoor inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de Deense cultuur en nationaliteit. Het is een soort overlevingsmechanisme voor de donkere maanden.

Rust en eenvoud

Iedereen kan HYGGE – het is een werkwoord. “Waarom kom je vanavond niet even langs om te HYGGE?” Je hebt er niet veel voor nodig. Slecht weer is een pre, maar dat is hier in Nederland niet zo moeilijk. En verder kun je het zelf invullen. Bijvoorbeeld je favoriete mensen om je heen, een knisperend haardvuur, kaarsjes, een warme trui, warme sokken en een heerlijk masker in je haar nadat je uitgebreid hebt gedoucht. Met HYGGE vergeet je even alles om je heen. Het draait om eenvoud en rust: even een momentje voor jezelf.